A Blonde D’Aquitaine fajta jellemzése

A fajta eredete a VI. századba vezethető vissza. A különböző szőke marhák mind ebből a törzsből erednek. A XIX. század végére Franciaországon belül három fajta alakul ki. Nevezetesen a qarronnais, a quercy és a blonde pyrénéese. 1972-ben a fajta egységes nemesítése érdekében létrejön a Blonde d’ Aquitaine Törzskönyv. Magyarországon az 1970-es években először Martonvásárra kerül be a fajta. Jelenleg több mint ezer törzskönyvezett tenyészállat van hazánkban.

A fajta legfontosabb tulajdonságai

A fajtára a hosszú törzs, a kiváló húsforma, a finom csontozat, a nagy fejlődési erély, könnyű ellés, valamint a kiváló hús: csont és hús-faggyú arány a jellemző.

Hústermelés

A hasított féltestek szerint az SEUROP rendszerben a fajta az S-E-U kategóriába tartozik 2-3-as faggyúborítás mellett. (1 faggyúmentes – 5 túl sok faggyú).

A fajtára a nagy fejlődési erély jellemző, ami elsősorban a hizlalás alatti nagy gyarapodásban jut kifejezésre. Ez a tulajdonság különösen a haszonállat előállító keresztezésben igen előnyös. A hús étkezés célú felhasználása szempontjából három csoportba osztható:

 

Hizlalt nőivarú marha

  • min. vágási életkor 28 hónap
  • min. hasított testsúly 380 kg

Vágóborjú

  • min. vágási életkor 3-4 hónap
  • min. hasított testsúly 100-170 kg

Fiatal hízott bika

  • max. vágáskori életkor 18 hónap
  • min. hasított testsúly 400 kg
  • színhús aránya a féltestben 70-75%
  • rostélyos keresztmetszet 110-120 cm2