Tartástechnológia

A Gábor-Major Kft. telephelye Martonvásáron, a rétjei Baracskán találhatóak. Az állatokat félintenzív tartástechnológiával tartjuk. A téli és tavaszi hónapokban fedett, a rövid oldalon nyitott, vagy félig nyitott istállókban helyezzük el az állatokat. Az év többi részében a tehenek a borjakkal együtt a baracskai Váli-völgyi ősgyepen vannak, ahol szakaszos legeltetés folyik, éjszakára pedig egy elkülönített éjszakai szálláson, pihenődombon vannak elhelyezve.

Takarmányozás

A telepen rozsosbükköny szenázs és kukoricaszilázs alaptakarmány mellett szükség esetén réti szénát és abrakkiegészítést is kapnak a tehenek TMR-ben. A réten, az éjszakai szálláson szintén réti szénát vagy árpaszalmát adunk kiegészítésképpen. A borjak energiaszükséglete az anya tejére van alapozva, de folyamatosan, mind az istállókban, mind a réten borjúóvodában borjúpremixet és borjúszénát kapnak. A növendékek a választás után ivar szerint csoportosítva, istállóban vannak elhelyezve, ahol ad libitum szénát, kukoricaszilázst, rozsszenázst, illetve abrakkeveréket (darált gabona, száraz CGF, extrahált napraforgó, premix) kapnak.

Termékenyítés

A termékenyítési szezon január közepén kezdődik el, Franciaországból importált és a saját bikából előállított spermával. A szezon végén, májusban természetes fedeztetésre kerül sor saját tenyészbikáinkkal, azokkal a tehenekkel és üszőkkel, melyek nem termékenyültek mesterségesen, vagy nem lettek ivarzóként kiválogatva.